2011. december 9., péntek

Ne hallgass a sok "én"-re!




A jelenlét előmozdítására tett erőfeszítések nem mindig sikeresek. Néha fizikailag vagyunk fáradtak, néha pedig érzelmi állapotunk lehangolt. Néha beleragadunk egy helyzetbe, és ilyenkor az ének fölénybe kerülnek. Vagy éppen túl erőteljesen, helytelen módon próbálunk jelen lenni, azaz azonosulunk az erőfeszítéssel, vagy az elvárt eredménnyel, esetleg mindkettővel. Az említett esetekben másfajta erőfeszítésre, úgy is mondhatnánk – kerülőútra van szükségünk a jelenléthez.

Az erőfeszítés egyszerű, ne hallgassunk a bennünk kavargó énekre – az ábrándokra, gondolatokra, emlékekre, gondokra vagy tervekre, és vonuljunk vissza tőlük. Így ahelyett, hogy a jelenlét felé próbálnánk haladni, az énektől kerülünk távolabbra. Bármelyik utat is válsztjuk, a végeredmény ugyanaz: a figyelem megosztottá válik, és felbukkan a jelenlét.

Ha elhatárolódunk az énektől, azzal kikerüljük egyik fő fegyverüket. Különös, de az ének azt akarják, hogy harcoljunk, szálljunk szembe velük, ugyanis ez mély képzelődésben tart. Azzal, hogy visszavonulunk az énektől, lerövidítjük a jelenléthez vezető utat. Nemcsak néhány énen kerekedünk felül, hanem egész témákon, amik azonosulásban és alvásban tartanak.

Számtalan hétköznapi helyzet létezik, amelyekben a sok én képzelődésbe visz, és ott is tart. Például amikor reggelizünk, vagy az ebédet készítjük; amikor mosogatunk, vagy összehajtjuk a kimosott ruhát; egy barátunkkal találkozunk, vagy hazafelé tartunk a munkából. 

Mindezek a pillanatok ránk várnak, hogy legyünk jelen, de fel kell készülnünk rájuk, és védekeznünk kell az ének ellen, amelyek megszokott módon közénk és a jelenlét közé állnak. Ahogy Konfúciusz mondta: „Az az ember, aki nem készít tervet jó előre, már az ajtónál akadályba ütközik.” 



Sokkal könnyebb hallgatni a sok énre, semmint elhatárolódni tőlük – sokkal könnyebb. 
Robert Earl Burton  


Minden központ saját képzelődéssel és ábrándokkal rendelkezik. 
George Gurdjieff    


Mindig „én”-nek nevezzük magunkat, és azt hisszük, mindig ugyanarra a dologra utalunk, holott valójában száz meg száz különböző énből állunk.  
Peter Ouspensky 
 

Egyetlen gondolat is képes eltéríteni Istentől. 
Korán  


Ha az ember nem tartja fenn a legszigorúbb éberséget, egész biztos, hogy megigézi és összezavarja a világ. 
Al-Ghazali 


Nagy erővel fegyverezd fel magad, nehogy a tolvajok utat találjanak hozzád.  
Gnosztikus szövegek, Tamás evangéliuma
  

A máyát elválasztottam elmémtől, és lábammal széttapostam. 
Guru Nanak  


Különítsd el magad mindentől, és találd meg az egységet.  
Al-Jilani 
 


A legjobb haditerv: állj biztonságban őrhelyeden. 
Ibn Arabi


Csak néhány ember meggyőződése az, hogy erős elszánással lemondjon az illúzióról.
Milarepa

Így szólt a reggel az estéhez: „Húzódj félre, hadd ragyogjak.”
Ezeregyéjszaka


Being Present hírlevél, 2006. szeptember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése