2011. december 10., szombat

A jelenlét meghosszabítása



Az önemlékezés minden olyan pillanatban lehetséges, amikor emlékszünk arra, hogy megosszuk a figyelmünket és jelen legyünk. Mégis, hogy kiaknázzunk minden lehetőséget, ami az önemlékezésben rejlik, többet kell tennünk annál, mint hogy egyszer-egyszer megpróbálunk jelen lenni: meg kell hosszabbítanunk a jelenlétet azzal a céllal, hogy egyre folytonosabbá tesszük.

Ahogy Peter Ouspensky mondta: "A folytonosság a lényeg. Megjelenhetnek hirtelen felvillanások, de a folytonossághoz erőfeszítés szükséges. Ha azt szeretnénk, hogy az ön-tudatosságnak ne csupán felvillanásait, hanem hosszabb időszakait éljük át, meg kell értenünk, hogy ezek nem jönnek csak úgy maguktól, tenni kell értük." Arra az erőfeszítésre utalt, melyet a munka "én"-ek tesznek, hogy fenntartsák az önemlékezést, és meghosszabbítsák a jelenlétet.

Gyakran csupán egyetlen munka "én" szükséges ahhoz, hogy visszahozzon bennünket a jelenbe, mint például: "Oszd meg a figyelmed!" Azonban ez általában kevés ahhoz, hogy ott is tartson. A jelenlét meghosszabbításához egy sor munka "én"-re van szükségünk, amelyek együttesen legyőzhetik a képzelődés és a gépies "én"-ek nyomását. Például egy ilyen sor munka "én"-re: "Légy jelen! Oszd meg a figyelmed! Kerüld el a képzelődést! Ne azonosulj! Légy ott, ahol vagy! Lásd, ami előtted van! Ne fuss el a jelen mellett!"

A munka "én"-ek nem bonyolultak és nem viharosak. Nyugodtak, világosak, biztosak. Türelmesen támogatják és meghosszabbítják a jelenlétet, amennyire ez csak lehetséges az adott körülmények között. Fontos azt is megérteni, hogy maguk a munka "én"-ek nem azonosak a jelenlét állapotával, ti. azzal, amit támogatnak. A szisztéma nyelvén: a munka "én"-ek szándékos gondolatok, melyeket a központok intellektuális részei hoztak létre, hogy előmozdítsák a magasabb központok szavak nélküli jelenlétét.

Robert Earl Burton magyarázata szerint a Szerencsekerék (X. lap a Tarot kártyában) azt ábrázolja, hogyan forognak bennünk a gépies "én"-ek, és hogyan szorítják ki a jelenlétet. Azt is mondja, hogy a munka "én"-ek épp az ellenkezőjét teszik, vagyis a másik irányba "forognak", nem öncélúan, hanem azért, hogy támogassák és meghosszabbítsák a jelenlétet. Azonban ez nem történik meg csak úgy magától. Mihelyt abbahagyjuk azt a tudatos erőfeszítést, hogy munka "én"-eket hozzunk létre és jelen legyünk, a képzelődés azonnal visszafordul a gépies irányba, és kiszorítja a jelenlétet.


Mostanában, miközben erről beszéltünk, Mr. Burton Háfizt idézte: "Valaki el fog rabolni téged, ha nem maradsz a Kedves közelében." Azt fűzte hozzá: "Amikor nem segíted elő a jelenlétet, akkor minden egyes felmerülő 'én'-t, a képzelődés minden egyes témáját követed. Minden attól függ, hogy kívül maradunk-e a képzelődésen pillanatról pillanatra."

Meglepően egyszerű egy pillanatra jelen lenni, azonban - nem véletlenül - igen nehéz a jelenlétet pillanatról pillanatra meghosszabbítani. Erre céloz Rodney Collin: "Amikor az ember látni kezdi, hogy egyszerre csak néhány pillanatig képes emlékezni önmagára, ez jelentéktelennek tűnik. Azonban meg kell értenünk, hogy ez pontosan azért nehéz, mert egy új állapot kezdete, egy új világ kulcsa. Ha könnyebb lenne, és az eredmények gyorsabban jönnének, nem lenne ekkora jelentősége."

Oly módon fedezzük fel ennek az "új világnak" a jelentőségét, hogy újra meg újra visszatérünk az önemlékezéshez, majd meghosszabbítjuk a jelenlétet, ameddig csak lehetséges. Ibn Arabí mondta: "Szívem az Isteni Jelenlét kapujához tapad, és éberen várja, mi lesz, amikor a kapu kinyílik."



A jelenlét meghosszabbításáról

Mihelyt az ember felébred egy pillanatra, és kinyitja szemeit, az összes erő, ami alvásba taszította, tízszeres energiával kezd hatni rá, és azonnal visszaalszik.
George Gurdjieff

Amint az igazi Én feltűnik, azonnal szétzúzzák. Az uralom azt jelenti, hogy minden lépésnél erőfeszítést teszel.
Peter Ouspensky

Nem könnyű még emlékezni sem arra, hogy használjuk ezt a szisztémát. Az életnek nincs értelme jelenlét nélkül. A jelenlét meghosszabbítása a legnagyobb teljesítmény a világegyetemben.
Robert Earl Burton

A jelenlét az, amit a Kedvesnek nevezünk. Mint láncszemeket, fűzd össze napi emlékezés-gyakorlataidat.
Dzsalál ad-Dín Rúmí  
A folytonos emlékezés fokozatosan átalakítja az alsóbb én tulajdonságait Isten tulajdonságaivá.
Nurbakhsh
A tudatosság az ember azon része, ami valami mássá nőhet. Amikor a tudatosság folytonossá lett benne, egy másik, magasabb és finomabb állapotba emelkedik.
Qushayri
Miért veszíted el újra meg újra a Kedvest, ha egyszer már rátaláltál? Hagyj fel minden képzelődéssel, és állj szilárdan abban, ami vagy.
Kabír
Csak Istennek van joga azt mondani: "Én".
Kharraz
Az életben csak egy valamit kell elérni: azt, hogy emlékezzünk Istenre minden lélegzetvétellel; és az életben csak egy valami veszteség: az, ha úgy veszünk levegőt, hogy nem emlékezünk Istenre.
Madani
Mohamed egyik fátylat a másik után szakította át, míg át nem szakította mind az ezer fátylat. Végül feltárta az Egységet.
Shah Naqshband

Being Present hírlevél, 2005. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése