2011. december 10., szombat

Magasabb központok




Minden erőfeszítés, hogy megosszuk a figyelmünket és jelen legyünk, azt a célt szolgálja, hogy elérjük a magasabb központokat, és megtapasztaljuk a tudatosság magasabb állapotait. Ezt "második születésnek" vagy "misztikus belső házasságnak" nevezi az ezoterikus irodalom.

Ha nem osztjuk meg a figyelmünket, akkor bár külsőleg létezünk, belsőleg nem vagyunk jelen.
Tudatosságunkat elvonja valami, szétszóródik képzelődésben és azonosulásban. A megosztott figyelemben amikor is egy időben vagyunk tudatában önmagunknak és környezetünknek az az értékes, hogy felemeli a képzelődés fátylát, és jelenléttel helyettesíti az azonosulást. Ennek egyik eredménye, hogy élénkebben kezdjük látni a dolgokat. Ez a magasabb érzelmi központ, amint kezd megjelenni a tudatosság harmadik állapotában

A harmadik állapot fel-fel villanhat, mikor új környezetbe kerülünk, vagy valami váratlan történik, például amikor hirtelen meglátunk valakit, akivel már évek óta nem találkoztunk.
A helyzet újdonsága vagy kínossága arra ösztönöz, hogy még inkább legyünk tudatában önmagunknak, amint az adott környezetben vagyunk. Ez a harmadik állapot, és ha elég mély, sosem felejtjük el, mert a tudatosság magasabb állapota, ami időn kívüli.

Van egy másik állapot is
a negyedik állapot ami, például, veszélyes helyzetekben jöhet elő. Azok, akik voltak már életveszélyben, gyakran ilyesmiket mondanak erről: rendkívül tiszta állapot, az idő leállásának észlelése, szokatlan fogékonyság arra, ami a pillanatban történik. Ezek a magasabb intellektuális központ észleletei a tudatosság negyedik állapotában. De ez az állapot gyakran (mint ahogy a harmadik állapot is) nagyon rövid ideig tart, és nem lehet fenntartani.

Bár a magasabb központokat is "központoknak" nevezzük, az alsóbb központoktól minden téren különböznek. A teremtés más rendjét képviselik, ahogy a Nap is a teremtés más rendjét képviseli, mint a Föld. A magasabb központok nem hoznak létre "én"-eket. Szótlanok és tudatosak. Ők a bennünk lévő istenség. Ezért nevezték a régi ezoterikus iskolák "földnek" vagy "világnak" az alsóbb központokat, és Kedvesnek, Istennek vagy Úrnak a magasabb központokat.

Robert Earl Burton gyakran emlékeztet minket, hogy a földi élet rejtett értelme a magasabb központok jelenléte. Mégis, a legtöbben
, nem tudván a magasabb központokról, az alsóbb központokban keresik az értelmét. Például az intellektuális központ könyvekben keresi az igazságot, míg az érzelmi központ vallásokban keresi a hitet. Az ösztönös és mozgási központ fizikai eredményekre törekszik, és jólétet akar elérni diétával, jógával, meditációval és hasonlókkal. Mindeközben, a magasabb értelem, amit keresnek, bennünk van: igazi Önmagunk saját magasabb központjaink isteni jelenléte.

Az ezoterikus iskolák célja mindig is az volt, hogy elválasszák a magasabb központokat az alsóbb központoktól, és hogy az alsóbb központokat a magasabb központok jelenlétének támogatására használják. Ez a tarot XXI. lapjának szimbolizmusa, ahol az ösztönös és a mozgási központot (egynek tekintve őket) a bika, az érzelmit az oroszlán és az intellektuálisat a sas jelképezi. Az angyal az intézőt szimbolizálja, ami az érzelmi központ azon része, mely ott áll minden jelenlétre tett erőfeszítésünk mögött. A központok intellektuális részei, az intéző vezényletével, támogatják a magasabb érzelmi központ jelenlétét a tudatosság harmadik állapotában.

Mikor az intéző elindítja a megosztott figyelmet, akkor a képzelődés és azonosulás felfordult állapotából (XII. lap) a tiszta jelenlét állapotába kerülünk. Ez előkészíti az utat a magasabb központoknak, amik fokozatosan erősebbek lesznek, gyakrabban jelennek meg, és hosszabb ideig maradnak (XXI. lap).

Gondolatok a magasabb központokról

A cél az az, hogy elérjük a tudatosság magasabb állapotait, és képesek legyünk a magasabb központokkal működni. Minden más ezt szolgálja, ennek az elérését.
Peter Ouspensky

Az intéző vetélkedik a magasabb központokkal, miközben érti, hogy az a szerepe, hogy a mestert szolgálja — egy szótlan állapotot. Nem a sok "én" vagyunk. Még az intéző sem valóságos. De a szótlan magasabb központok, amiket létrehoz, valóságosak.
Robert Earl Burton  
Tényleg az egész világ képzelődés, és egyedül Isten az igazi valóság.
Shah Nimatullah (XIV. századi szufi)
  
A felfoghatatlan csend vagyok.
Nag Hammadi tekercsek
Aki a világgal házasodott, olyan, mint akinek kezét-lábát megkötözték.
Lépcsős János 
Mikor rátalálsz arra, akit kerestél, add fel, ereszd el a világot.
Háfiz 
 
Mindent azért tegyél, hogy közel kerülj uradhoz.
Ibn Arabi
 
Nincs más kielégülés, mint találkozni a Kedvessel.
Kabír
 
Uramhoz megyek - egy állapotból egy jobb állapotba, egy fokról egy magasabb fokra.
Mohamed
 
Most szeretetben születtem. Több vagyok magamnál, mert kétszer születtem.
Rúmí
 
Nagy ritkaság után kutatsz.
Az Ezeregyéjszaka meséi
 

Being Present hírlevél, 2005. október  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése