2011. december 10., szombat

A képzelődés elűzése



Robert Earl Burton, aki 1970-ben megalapította a Fellowship of Friends-et, folyamatosan emlékezteti tanítványait arra, hogy a képzelődés a jelenlét leggyakoribb akadálya. Szavait idézve: "A képzelődés az ember természetes állapota, és a fő nehézség a felébredésben. Ha valóban megértenénk, mi a képzelődés, azonnal elűznénk."

Jól mutatja a képzelődés állapotát a fentebb látható, egy holland kéziratból származó festmény. Itt a lány az érzelmi központ intellektuális részét - az intéző birodalmát - képviseli, amint úrrá lett rajta a képzelődés szakadatlan körforgása. Ahelyett, hogy megosztott figyelemmel nézne fizikai szemén át, az érzelmi központ intellektuális részét eltérítette a sok "én" folyamatos áramlása. A kereket egy szamár forgatja, ami az ösztönös központ intellektuális részét jelképezi. Erről a képről mondta R. E. Burton: "Azt ábrázolja, hogy mi megy végbe az emberek elméjében: az ösztönös központ intellektuális része manipulálja a képzelődést."

A munka célja természetesen az, hogy megfordítsuk ezt a folyamatot: tudatosan eltereljük a gépies "én"-ek körforgását, és gondolatainkat a munka "én"-ekkel a másik irányba fordítsuk. Azaz legyünk jelen ahelyett, hogy képzelődnénk. Ahogy R. E. Burton mondta: "Az ember alszik, miközben azt képzeli, hogy ébren van, és legnagyobb hibája az, hogy a képzelődés témáját érdekesebbnek találja saját jelenléténél."

Az ezoterikus iskolák mindig tudtak arról, hogy milyen erős a képzelődés, bár más-más szimbólumokban fejezték ki. Például a zsidó hagyomány a "kísértés", míg a keresztény az "ördög" elleni védekezést hangsúlyozza, jóval később a szufi hagyomány pedig költőien "fátyolról" beszél. Mégis, mindannyian ugyanarra a dologra utaltak: hogyan lép az ösztönös központ intellektuális része által manipulált képzelődés a jelenlét helyére.

A múltbéli iskolák azt is tudták, hogy egyedül a jelenlét győzi le a képzelődést, és hogy milyen nehéz is ez. Nehéz, mert a kisszámú munka "én"-ből álló intézőt a jelenléttel szemben álló gépies "én"-ek ezrei veszik körül. Mostanában így beszélt erről R. E. Burton: "Ezt azért nevezik Munkának, mert az önemlékezés oly nagy nehézséget jelent. Képzelődni a legkönnyebb, míg isteni jelenlétet előhívó munka "én"-nel rendelkezni a legnehezebb dolog."

R. E. Burton magyarázata szerint: "Ha meg akarsz szabadulni a képzelődéstől, a látási vagy a hallási gyakorlatot kell végezned [megosztott figyelemmel, aktívan nézni és hallani - két módszer a sok közül, melyek elűzik a képzelődést]." Hozzáteszi: "Pusztán azzal, hogy szeretnéd, nem tudod eltávolítani a képzelődést, mivel a következő "én" - hacsak nem munka "én" - máris azon van, hogy képzelődésben tartson. És amikor jelen vagy, számítanod kell arra, hogy az ösztönös központ intellektuális része megpróbál majd tenni valamit, hogy elcsalogasson a jelenléttől."

A jelenlét meghosszabbítása megosztott figyelemmel kísért állandó éberséget kíván, szűnni nem akaró erőfeszítést, hogy felismerjük a képzelődést, eltereljük, és visszatérjünk a jelenléthez. Ahogy a perzsa költő, Sanai mondta: "Térj vissza! Ha tízezerszer is megszegted esküdet, térj vissza újra, térj vissza!" 


Gondolatok a képzelődésről

Az ember nem látja a való világot. Eltakarja előle a képzelődés fala. Minden központ a saját módján képzelődik.
George Gurdjieff

Az emberek alszanak, és azt álmodják, hogy ébren vannak. A képzelődés mindig készen áll arra, hogy működjék bennünk, és megtévesszen. Amikor az önemlékezés feltűnik, azonnal eltapossák [eltapossa a képzelődés].
Peter Ouspensky
A képzelődés az egyik olyan dolog, ami teljesen kielégíti a gépezetet. Azonban a magasabb központoknak nem elégséges, a képzelődés visszatetsző számukra. Az ösztönös központ intellektuális részének minden tette arra irányul, hogy az embert a jelenből képzelődésbe csalogassa.
Robert Earl Burton  
Ne időzz a múltban, ne álmodozz a jövőről, összpontosítsd az elmét a jelen pillanatra.
Buddha
Ne kalandozz, ne kalandozz, maradj figyelmes.
Milarepa  
Kedveljük maguktól felbukkanó gondolatainkat, és ezért jönnek.
Filokália; Evagriosz, a Magányos  
Folyamatosan gyakorold az emlékezést, amíg a képzelődés ködös világa fel nem száll előtted.
Ibn Arabi 
Tudd, hogy a fátyol levételének tudománya sosem ér véget.
Ibn Ata Allah 
Maradj távol a nyüzsgő gondolatok zsibvásárától. Tépd szét a gondolatokat, és fedd fel a tudatosságot. Emeld le a fátylat a csodaszép menyasszonyról.
Rumi 
Számot kell vetned azzal, hogyan töltesz minden pillanatot: Jelenléttel vagy Figyelmetlenségben.
Shah Naqshband
Számíts a nehézségre minden pillanatban, és amikor megérkezik, úgy fogadd, mint amire már vártál.
Filokália; Teofán, a Remete

Kijöttem [a képzelődésből]. Élek!
Utazás nappal (Egyiptomi halottaskönyv)
 

Being Present hírlevél, 2005. december 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése