2011. december 9., péntek

Feladni a képzelődést


Ouspensky szerint: "Mihelyt megpróbálnak emlékezni magukra, valami belül képzelődni kezd." Ezzel azt magyarázta, hogy a sok 'én' inkább a képzelődést választja a jelenlét helyett, és hogy a képzelődés folyamatosan visszahúz minket a jelenléttől. 

Tegyük fel például, hogy kitűzik azt a célt, hogy jelen lesznek, amikor belépnek a zuhanyba vagy bemennek egy közértbe vagy elkezdenek egy tárgyalást. Szinte rögtön ellenállást fognak tapasztalni az 'én'-ek részéről, amelyek úgy érzik, hogy más dolgok fontosabbak a jelenlétnél. Mihelyt követik ezeket az 'én'-eket, a megosztott figyelem elveszett. És bár ugyanúgy folytatják a megkezdett tevékenységet, tudton kívül képzelődésbe csúsznak.

Vagy talán sétálnak, dolgoznak vagy csak egy székben ülnek. A gondolataik állandóan képzelődésbe visznek. Folyamatosan egy munkahelyi problémán vagy egy konfliktuson rágódnak. Állandóan gazdasági vagy politikai témák foglalkoztatják. Szüntelenül aggódnak az anyagi helyzetük, a jövőjük, a családjuk miatt. Folyamatosan a szexen, vagy a következő kocsin, házon, nyaraláson jár az eszük.

Mindezen témáknak jogos helyük van az életünkben, de a velük töltött idő nagy részében csak képzelődünk róluk. Magunktól azonban nem látjuk, hogy ez képzelődés, illetve, ami még fontosabb, hogy eltérés a jelenléttől.

Ha megosztott figyelemmel néznek körül, látni kezdik, hogy szinte mindig mindenki kisebb-nagyobb mértékben képzelődik arról, hogy mit csinál, mit csinált vagy mit szeretne csinálni - ahelyett, hogy jelen lenne most. Ha ezt meglátják, próbálják ugyanezt meglátni saját magukban, és legyenek éberek, hogy ne vesszenek el képzelődésben.

Ahogy Robert Earl Burton mondta: "Ha tényleg megértenénk, mi a képzelődés, rögtön visszautasítanánk." Ehhez azonban jelen kell lennünk. Máskülönben a képzelődés vigasztaló, bíztató, sőt szórakoztató lesz. Robert Burton azt is mondta, hogy a képzelődés olyannyira kielégíti a négy központot, hogy az embernek ez a természetes és kedvelt állapota.

A képzelődéshez képest a jelenlét unalmasnak, üresnek és elvesztegetett időnek tűnik. De ez a sok 'én' véleménye, mert őket kiszorítja a jelenlét. Elvesztik hallgatóságukat, céljukat, identitásukat - melyek mindegyike képzeletbeli. Ahogy ez megtörténik, egyfajta semmiséget tapasztalnak, és ez nem tetszik nekik.

Eközben a jelenlét megtanul szavak nélkül létezni, mint puszta tudatosság. Ez egy új állapot, és könnyen megzavarja a sok 'én' tiltakozása. Képzelődésünk biztos talajnak tűnik, de valójában csali, mely próbál elterelni a fenntartott jelenlét egyszerű állapotától.

Nem könnyű feladni a képzelődést, mert pár másodpercenként megjelenik. De szerencsére a jelenlét egyszerű. Ahogy Robert Burton mondja: "Ha tudatos lény szeretnél lenni, csak fel kell adnod a képzelődést." 

Gondolatok a képzelődésről

A felébredésben a legnagyobb nehézség az, hogy állandóan lássuk, ami a jelenben van, és ne képzelődjünk. Mindig készen áll a következő 'én', hogy képzelődésben tartson, hacsak az nem egy munka 'én'.
Robert Earl Burton  

A képzelődés olyan erő, ami azért lett az emberekbe táplálva, hogy jelenlegi állapotukban tartsa őket.
George Gurdjieff
 


A képzelődés mindig készen áll, hogy munkálkodjon bennünk, és megtévesszen minket. Nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, mert hiszünk benne. Magától jön, és irányít minket, így a hatalmában vagyunk.
Peter Ouspensky
   


A gondolataid olyanok, mint egy tevehajcsár. És te vagy a teve.
Rumi
 


Ha meg szeretnél menekülni, ne bízz a gondolataidban.
Filokália, Szt. Barsanuphius
 
A tudományok tudománya és a művészetek művészete az ártó gondolatok megfékezése.
Filokália, Jeruzsálemi Hesychius

Aki közel szeretne kerülni Istenhez, hagyjon el mindent, ami elidegeníti Tőle.
Muhasibi

Gyere ki a csalás házából, és térj vissza az Örökkévalóság házába.
Mohamed

Amikor egyszerűség jelenik meg elmédben, ne kövesd az okosságot, maradj az egyszerűség állapotában.
Milarepa


Being Present hírlevél, 2006. augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése