2011. december 9., péntek

A lélegzet




Az élet lélegzete az élet tudatossága. Upanisádok
Az Orfeuszi misztériumok így üdvözlik a lelket: „Te, aki még egyszer a mennyország levegőjét fogod lélegezni, légy üdvözölve!” Gurdjieff leírása szerint a légzés a három fajta táplálék egyike a fény és az étel mellett. E táplálék nélkül az emberi szervezet működése megszűnik, bár az egyes ételek iránti szükséglet különböző. Lehet fény nélkül élni, fizikai értelemben véve éjszaka és pszichológiai értelemben véve képzelődésben. Ki lehetünk éhezve fizikai táplálékra és az elmét és a szívet tápláló megtapasztalásokra. De lélegezni muszáj, egy három másodperces ciklus, nagyon kevés különbséggel. Életünknek ez a jellegtelen, feltűnés nélküli ritmusa annyira megbízható, hogy nem lehet véletlen. „Az idő lélegzet” mondta Gurdjieff tanítványainak, anélkül, hogy többet mondott volna. De Gurdjieff rámutatott az idő fontosságára, de nem múlásában hanem mint a tudatosság mértéke. „Légzésed egy szent óramű,” mondja Hafiz, „miért ne tartsuk vele az ütemet Isten nevéhez?”
Mivel a légzés egy gépies ciklus, és „minden lélegzet egy új gondolatot hoz” mint ahogy azt Rodney Collin megfigyelte, ráébredhetünk, hogy ez az ismétlődő ciklus előnyös az erőfeszítéseink szempontjából. Így egy „én” a tudatosságot stimulálja és nem az azonosulást. „amint egy gondolat megjelenik elmédben,” mondja egy Zen mester, „ébredj fel ott és akkor.” Ezzel felfedeztünk egy praktikus célt belső munkánk számára, ami fókuszpontként szolgál mindahhoz, amit megpróbálunk elérni. A felébredés nem valamilyen elvont, nem-fizikai helyen történik, hanem ténylegesen az emberben.
Ezzel a céllal, amikor belélegzünk, erőfeszítést teszünk a jelenlétre. Amint ‚én’-ek bukkannak fel, finoman megakadályozzuk, hogy félbeszakítsák a jelenlétet. A tudatosság növekszik és az ‚én’-ek visszavonulnak. Néha egy tökéletes, belső csend állapotába jutunk. Néhány pillanat után a légzés megtelik energiával, mintha most lélegeznénk először. Ébren vagyunk, gondolatoktól megtisztulva. Így a légzés a felébredésre tett erőfeszítések ritmusává válik. A lélegzet gépies történése helyett a légzés a jelenlét időmérőjévé válik.

Kapcsolódó Gondolatok:
Míg él ember szeme s lélegzete, mindaddig él versem, s élsz benne te.
Shakespeare
Minden egyes lélegzettel, az ember molekuláris teste meghal és újjászületik.
Rodney Collin
A halhatatlan lélegzet keresésének útján, úgy igazítsd légzésedet, hogy megtalálhasd a forrását.
Taoista mester
Légy jelen minden lélegzetre. Ne hagyd figyelmedet elkalandozni egyetlen lélegzet erejéig sem. Emlékezz önmagadra mindig is mindenhol.
Gujduvani
Amikor a lélegzet elkalandozik, az elme bizonytalan.
Patanjali 

Being Present hírlevél, 2008. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése