2011. december 9., péntek

A jelenlét megtalálása




Hogy jelen akarunk lenni, az már önmagában nagy szó, de ez csak az első lépés. Az ez utáni lépés — amit meg kell tanulnunk gyorsan megtenni —, hogy követjük ezt a vágyat, és valóban megtaláljuk a jelenlétet magunkban.

A jelenlét megtalálása nem azt jelenti, hogy belekapaszkodunk egy érzetbe, gondolatba vagy érzelembe. Azt jelenti, hogy visszaállítjuk a megosztott figyelem szótlan állapotát, és határozottan figyelmünk előterébe helyezzük. Ez egyszerűnek tűnik, és egyszerű is, mégis nehéz megtenni, mert a képzelõdés folyamatosan elárasztja azt a helyet, ahol a jelenlét megjelenhet. Röviden, nem lehetünk egyszerre jelen és képzelődésben.

A tudatosság második állapotában lehetünk közelebb és távolabb a jelenléttől, de ezen fokozatok mindegyikét bizonyos mértékben megfertőzik a képzelődés véletlenszerű "én"-jei. A második állapotban, még ha közel is van a jelenlét, a képzelődés fátyla sosem emelkedik fel teljesen.

Ezen fátyol felemelése és a tiszta jelenlét elérése a harmadik állapot kezdete, és az alapvető kérdés, hogy hogyan jussunk oda és maradjunk ott gyakrabban. Ebben van szerepük a munkaéneknek, mert azoknak megvan az a különleges képességük, hogy megosszák a figyelmet és kiszorítsák a képzelődést. Az a feladatuk, hogy egyidejűleg söpörjék el a képzelődést és támogassák a jelenlétet.

Ahogy tanárunk, Robert Earl Burton említette nemrég, a munkaének megtalálják a jelenlétet, és aztán minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy fenntartsák. Ez úgy teszik, hogy finom, de sürgető kérést intéznek a jelenléthez. Például ilyesmiket mondhatnak, a pillanattól függően: "Ejtsd a képzelődést", "Legyél jelen", "Nézz jelenléttel", "Hallgass jelenléttel", "Mozogj jelenléttel", és hasonlók.

A munkaének elég bölcsek ahhoz, hogy miközben próbálják támogatni a jelent, nem lépnek rá és nem takarják el a kincset, amit megtalálnak.



A témához kapcsolódó gondolatok 


Nagyon könnyű képzelődni. Rendkívül nehéz elindítani a jelenlétet.
Robert Earl Burton  


Akinek az elméje valóban megtanult imádkozni, szemtől szemben társalog az Úrral.
Lépcsõs János    


Amikor megtalálod, akit keresel, hagyd el a világot.
Hafiz


Lődd ki nyiladból az elmét, és hagyd, hogy gyorsan megtalálja célját, a Brahmant.
Upanisadok  


Kezdetben a fátyol mögött vagy még akkor is, ha gyakorlod az emlékezést. Ezután jön a fátyol elvétele, ami a jelenlét.
Qushayri


Amit szeretnél, az nagyon drága, és nehéz megtalálni, mégis közel van.
Lalla

Ne habozz már, csak a kedvesre gondolj; semmi sem ér többet, mint ez a kincs.
Kabir 
  

 
Amikor ezt megtalálod, semmi mást nem akarsz.
Rumi

Being Present hírlevél, 2006. november

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése