2011. december 9., péntek

Iskolák nyomában




Iskolák nyomában
Ne hidd, hogy a tanítást a szavak jelentésében felleled! 
Padmaszanbhava 
 
A jelenlét kiemel a háromdimenziós létezésből, és egy felsőbb világba juttat. Ha a pillanatban maradunk, egy mélyen bensőséges, tapasztalható világ részei vagyunk, mely a fény sokféle árnyalatában tündöklik. Mindent értékesnek találunk. A történések, az emberek, a szavak sajátos értelmet hordoznak. A jelenlét egyedülálló, költői és áradó. Amikor jelen vagyunk, tisztábban látunk.
Az iskola tagjai, miközben tudatosságukat erősítik, tudják, hogy a jelenlét egy pillanata is sokszor erőteljes ráébredést, vagy mély megértést hoz magával. Amikor célunk a jelenlét, olyan minőségek és tulajdonságok is elérhető közelségbe kerülnek, amik azelőtt nem látszottak elérhetőnek - együttérző  szeretet, objektív tudás, felszabadító akarat: a tudatosságban spontán módon meglévő minőségek. A jelenlét élményének értékét iskolák objektív forma révén jelenítik meg. Egyiptomban a hatalmas szakkarai piramis ugyanazt az objektív tudást tükrözi, mint Rúmi itt következő sorai: "Úgy tűnhet, alszunk, ám az álmot egy belső éberség irányítja, ami végül visszaterel annak igazságához, akik vagyunk."
Ugyanezt tükrözi a fényképen látható Buddha-szobor is: kezét nyugodt, alázatos mozdulattal emeli, jelezve, hogy meg kívánja szakítani az idő rohanását, és fel akar ébredni ebben a pillanatban. Ágoston, a pillanat szerelmese, mintha látná ezt a mozdulatot, így bíztat: "Ujjaddal a jelen pulzusát tapintsd."
Az iskolák célja a jelenlét nagyszerűségének megörökítése, és ez ünneplés is egyben, mert valóban megélik a jelenlétet. Üzenetük szép, rejtélyes, külső formája lenyűgöző. A belső üzenet pedig egyszerű, egyenes és örömteli. A jelenlét létezésünk értelme. A jelenlét állapota a valóságunk.
 


Gondolatok a témáról

Isten és a lélek között titokban megtörténik a csoda. Filokália, Theognosztosz

Isten ismerete alapvető. Semmit se sorolj eléje. Clairvaux-i Bernát

Nézd csak ezt a meglepetés-virágot, bár nem látható, az illatát mindenütt érzed.Bahauddin

A sokaság tekintete előtt Krisztus rejtve marad. Csak a lélek szeme láthatja meg. Filokália, Nagy Makáriosz

Belső szemed fényében felfedezed Isten közelségét.Ibn Ata'Allah
Being Present hírlevél, 2007. március

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése